Challenging Backyard Landscape

Monday, January 22, 2018

This back yard had limited usable space, and the steep slope ended close to the existing deck. The area is mostly exposed soil which make the site muddy with rain fall and due to the natural contour of the hillside the original swale collected all the rain water run-off, which resulted in erosion and water collecting near the house. Once an eye soar, the hillside swale is now a design feature with the appearance of a dry stream bed. It functions to channel water down the new swale to a french drain at the wall base, moving it away from the house. The site was tight and had limited access which made moving materials in and out quite a challenge.

A once uninviting and unusable back yard is now the clients favorite place to relax and entertain. Naturalizing groupings of plants flow through the garden with varying textures and forms.  The clients hosted a musical performance with plenty of seating to accommodate 80 plus guests. The back yard now acts as a mini amphitheater as well as havering form and function.

Landscape Design
Landscape Design
Landscape Design
Landscape Design
Landscape Design
Landscape Design
Landscape Design
Landscape Design
Landscape Design
Landscape Design
Landscape Design
Landscape Design
Landscape Design
Landscape Design
Landscape Design
Landscape Design